Előző
Következő
címer

A Nemzeti Tehetségprogram - NTP-MKÖ-13

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium animációs csoportjának projektje

„Felpörgetett impressziók”

AVAGY

„SZEGEDI STOP-MOTION”


A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM

A magyar kulturális örökség megőrzését, a hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása

2014.május-június

NTP-MKÖ-13


Legalább 60 órás, csoportos tehetséggondozó, a magyar kulturális örökség megőrzését, vagy a hagyományok és a népi kultúra ápolását szolgáló, tematikus – akár egy-egy tájegységre koncentráló – műhelyfoglalkozás-sorozat kidolgozása és megvalósítása

Szakmai vezető: Fiedler Judit

emmilogo.png

ntp_72_rgb.jpg

 ofi_logo_alap.jpg

emet_logo_szines.jpg

     A program célja a közvetlen lakóhelyünk (Szeged és környéke) népművészeti és kulturális értékeinek indirekt feldolgozása, az egyes megjelenési formák közötti összefüggés megkeresése és képi feldolgozása volt. A kivitelezéshez egy divatos animációs technika párosult: ez a stop-motion. Az animációk a vers, a zene, a képzőművészet és a számítógépes grafika együttes alkalmazásának eredményeként látványos összművészeti produktumokká kerekedtek.

     Iskolánk 26, különböző művészeti ágakban tehetséges, mindemellett fejlett vizuális látásmóddal rendelkező diákja úgy működött együtt, hogy produktumként 2 különálló, kulturális értékeket is magában hordozó stop-motion animációt tudnak felmutatni.
     A projekt megvalósításának kedvéért az animálást végző fiatalok 2 vágóprogramot is kitanultak, a fotós diákok a szükséges képrögzítési és képfeldolgozási információk megszerzése céljából szakembereket kerestek fel, állványokat barkácsoltak,  A „rajzolók, festők, agyagozók” széleskörű háttérmunkát folytattak a sikeres képsor elkészítése céljából.  A hanganyag felmondásához egy Kazinczi díjas diákot és a tanári kar egyik kiváló irodalmi előadóját is sikerült megnyernünk. Az improvizatív zenei aláfestést is iskolánk egyik végzős gitárosa vállalta.

     Feldolgozandó témaként 2 Radnóti verset választottak a diákok, amely a szöveg alapján jól vizualizálható (Éjszaka, Nem tudhatom). A versek költőjének helyi vonatkozása is van, továbbá gimnáziumunk is Radnóti nevét viseli.
     A verseket a diákok sorokra bontva osztották fel egymás között annak arányában, hogy ki melyiket tudja leglátványosabban megjeleníteni. Ezen felül törekedtek arra is, hogy minél többféle alkotói stílus szerepet kapjon, valamint a látványba a lehető legtöbb Szegeddel kapcsolatos vizuális elem megjelenésre kerüljön. Ennek tükrében az alábbi népművészeti és kulturális elemeket sikerült feldolgoznunk: Szeged madártávlatból, Szeged sziluettje-térképe, Dóm, Szegedi papucs, Mórahalmi Bivalyrezervátum, népi fazekas termék (gyertyatartó), Napsugaras parasztház, Szegedi paprika, a Belváros hídja, amit a 2. világháborúban lebombáztak, Szeged nevezetes szobrai, a Tisza, Szőregi rózsák, a belvárosi park sétánya, Széchenyi tér platánfái,  Gyufagyár udvara, iskolánk épülete, utcai Street-art kő, Dóm belső tere, szegedi költők.

     A tájékoztató előadásokat követően a helyi értékek körbejárása során ismerkedtek a projekt résztvevői a feldolgozandó motívumkinccsel.
     A közös kirándulásokon jártunk a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban, megtekintettük a remek élményt nyújtó Belvárosi Fazekasházat, láttunk Szőregen rózsakerteket, Dorozsmán a Szélmalmot és megismertük Varaga Mátyás kerámiáit, díszletterveit is. Ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozáson betekintést nyertünk a mai hazai képzőművészeti stílusokba is a REÖK Központ jóvoltából.

     Az alkotás során 11 osztály diákjai kerültek egymással szakmai kapcsolatba, és élénk érdeklődés alakult ki bennük az animáció világa iránt.  Reméljük munkánk eredménye sokaknak örömet fog okozni.

A projekt során készített videók:

Radnóti Miklós: Nem tudhatom

Radnóti Miklós: Éjszaka 

 


 

Kapcsolat

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
Cím: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 6-8.
OM azonosító: 029743
KK-azonosító: CA0101
Elérhetőségeink

Gyorslinkek

Hírek
Hírarchívum
Csengetési rend
Iskolai munkaterv
Könyvtárunk katalógusa
Rádió RMG
Pályázatok
Intézményvezetői pályázat_2016 (.pdf)
Menza
Termosz (szaklaboratórium)
mozaNapló
Bor Pál Fizikaverseny
Arany 200

Legújabb hírek

Dr. Pardi Norbert előadása a biológia-szakkörön
2021-05-17 09:11:20
Az Irinyi János Kémiaverseny eredménye
2021-05-13 11:44:37
1% felajánlások
2021-05-11 14:23:09
Május 10-től érvényes intézményi eljárásrendünk
2021-05-07 13:47:12
Helyes szereplés a helyesírási versenyen
2021-05-07 11:41:49
Megjelent a Radnótisokk friss száma - ballagó melléklettel
2021-05-07 11:18:50
Az iskolai étkezés májusi rendje
2021-04-30 08:57:11
Eredményeink a Nemes Tihamér Informatikai Versenyen
2021-04-28 13:11:16
Bronz a "La Francophonie vue par les jeunes" versenyen
2021-04-28 12:44:21
Végleges felvételi jegyzék a 2021/2022-es tanévre
2021-04-25 13:33:32

Hivatkozások

Öregdiákok
Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált tehetségpont lettünk!
Európai Tehetségpont
Szegedi Tudós Akadémia
Szeged Városi Kollégium honlapja
Határtalanul!
Nemzeti Tehetség Program
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Emberi Erőforrások Minisztériuma sux
Erasmus+